Pestrý svět koření
Užívání koření se liší podle národních kuchyní. Silně kořeněnými jídly je proslulá kuchyně čínská a indická. Některé druhy koření u nás zdomácněly, jiné se používají jen v exotických pokrmech.
Koření se uchovává nejlépe v kořenkách z tmavého skla s těsnou zátkou v suchém prostředí. Kořeněná jídla by neměly jíst děti, těhotné ženy, lidé s nemocemi žaludku, dvanácterníku, jater, ledvin, močového měchýře a žlučníku.
Anýz pochází ze Středomoří. Užitkovou částí rostliny je semeno, které stačí pro použití mírně rozdrtit. Přidává se do pečiva, houbových pokrmů, nakládané zeleniny, kompotů a likérů. Zlepšuje chuť k jídlu a zažívání. Podporuje také odkašlávání při suchém kašli.
Badyán pochází z Číny a Filipín a pěstuje se jen v tropech. Používají se sušená souplodí, a to do pečiva, kompotů, povidel a likérů. Zlepšuje chuť bylinných čajů a sirupů.
Bazalka pravá je původem z Indie a Iránu. U nás si ji pěstujeme většinou v nádobách. Používá se nať a květ. Přidává se do karbanátků, ke zvěřině, do omáček a polévek, k fazolím, do tvarohu a bylinkového másla.
Bobkový list je doma ve Středomoří a Iránu. Užívají se čerstvé i sušené listy, které se přidávají do hovězích polévek, do omáček, ke zvěřině a do nálevů na nakládanou zeleninu.
Křen selský pochází z jihovýchodní Evropy a u nás se pěstuje v zahradách a roste i divoce. Jeho kořen se strouhá a přikládá k vařenému masu, uzeninám, rybám, do omáček, zeleniny, majonéz, hořčice. Osvědčuje se při kašli a chrapotu.
Pažitka pochází ze Středomoří a pěstujeme si jí na zahrádkách. Zelené listy se přidávají na dochucení do polévek a omáček, do vaječných jídel, salátů a pomazánek. Podporuje trávení, chuť k jídlu a snižuje krevní tlak.
Skořice pochází z jižní Asie. Kůra se přidává do sladkých pokrmů, pečiva, kompotů, likérů i do masa a rýže. Lékové formy mají podobu olejů, tinktur, sirupů a aromatických vod. Povzbuzuje chuť k jídlu, k trávení a zevně se používá proti revmatismu.