Máslo ano či ne
Máslo, potravina skloňovaná ve všech pádech. Cena másla se v poslední době vyšplhala na horentní sumy. Možná bude mít v budoucnu máslo cenu zlata .
Můžeme máslo plnohodnotně nahradit jinou potravinou? Je vůbec máslo zdravé a pro naše zdraví prospěšné nebo bychom měli tuto potravinu raději nahradit jinou surovinou. V některých případech je máslo nezastupitelné. Třeba jíška do polévky připravená z másla, má určitě lepší chuť než jíška z náhražky. Máslo má svou typickou chuť. Musí být, ale kvalitní a vyrobené pouze z mléčného základu.
Máslo nebo margarín?
Ať to, či ono, obojí si najde své příznivce. Někdo máslo odmítá ze zdravotních důvodů, jiný si máslo nedokáže odepřít.
Jaké jsou základní rozdíly mezi máslem a margarínem?
Margaríny jsou čistě rostlinného původu, máslo živočišného. V rozumné míře máslo pro nás není škodlivé. Obsahuje dokonce vitamín A, D a E. Máslo lidé pojídají již celá století. Obezřetní v konzumaci másla by měli být lidé, kteří mají vysoký cholesterol a cévní onemocnění. Zásadním rozdílem mezi máslem a margarínem je obsah tuku, kterého má máslo samozřejmě více. Nevýhodou margarínů je, že se do některých, na rozdíl od másla, přidávají konzervační látky.
Máslo konzervační látky neobsahuje.
Samostatnou kapitolou je přepuštěné máslo Ghí.
Přepuštěné máslo musí být vyrobeno z velmi kvalitního másla. Přepuštěné máslo si můžete vyrobit doma sami. Pro jeho výrobu volte nejlépe bio nebo čerstvé máslo. V Indii se prakticky s jiným máslem nesetkáte, ale i Evropské národy této surovině přichází na chuť.
Máslo Ghí snese velmi vysoké teploty. Kromě vaření ho můžete bez obav používat i na smažení. Máslo Ghí, oproti normálnímu máslo, nežlukne.
Jak si Ghí připravit?
Čerstvé máslo 10 až 20 minut vařte na mírném ohni. Cílem je na povrchu rozpuštěného másla utvořit průsvitnou vrstvu.
Tuto vrstvu odstraňte a tekutinu, která vám zůstane, nalijte do sklenic. Máslo není nutné uchovávat v lednici.